Oestro Vitamin & Mineral Küç Kapsül İçerik : B2 Vitamini (Riboflavin)
Riboflavin enerji metabolizmasında, büyümede faydalıdır. Vücut direncini arttırır. Enzimlerin ve proteinlerin yapısında yer alır. Karbonhidrat metabolizmasında görev alır. Kan homosistein düzeyinin düşmesini sağlar. Homosistein de kolesterol gibi kanda birikerek kalp hastalığına yol açan bir proteindir. Riboflavin aynı zamanda migren ataklarını azaltır ve glutatyon adlı, vücudumuzu zararlı maddelerden koruyan bir enzimin yapımını sağlar. Riboflavin suda eriyen bir vitamindir. Işığa karşı çok duyarlıdır ve ışık temasıyla vitamin özelliğini kaybeder. Bu nedenle riboflavin içeren yiyeceklerin ışıkta bekletilmemeleri gerekir. ( örn: yoğurdun açıkta bekletilmesi veya tarhananın güneşte kurutulması gibi)
Bitkiler, maya ve küfler riboflavin üretirler ancak hayvanlar riboflavin yapamazlar. Hayvan bağırsaklarındaki bakteriler riboflavin yaparlar. İnsanlar ne yazık ki bağırsaklarındaki bakterilerin ürettikleri riboflavinden faydalanamazlar.
Vücudumuzda riboflavinin en yoğun olduğu yer karaciğer ve böbreklerdir. Karaciğer tüm riboflavin miktarının 1/3'ini bulundurur
Riboflavin Yetersizliğinde
Riboflavin yetersizliği diğer B vitaminlerinin eksiklikleriyle birlikte ortaya çıkar. Yetersizlikte özellikle dudak, burun ve göz kenarlarında yaralar oluşur. Göz damarlarında genişleme, yanma, görme zorluğu ve sinir sistemi bozuklukları olmaktadır. Yetersizlik antikor oluşumunda da azalmaya sebep olur, dolayısıyla vücudun savunma sistemi zayıflar.
Yemeklerin pişirme sularının atılması veya yemeklerin soda ile Pişirilmesi riboflavinin kaybolmasına neden olur. Alkol alımı da riboflavin emilimini olumsuz yönde etkiler.
Uzun süre yetersiz beslenenlerde ( Anoreksia Nervosa), çölyak hastalarında, alkoliklerde, aşırı egzersiz yapan sporcularda, yeni doğan sarılığı için ışın tedavisi alan bebeklerde, preeklampsi de , adrenal bezi çalışmayanlarda riboflavin yetersizliğine rastlanılabilir.
Riboflavin Gereksinimi
Riboflavin gereksinimi enerji alımı ile ilgilidir. Günlük
0,55 mg /1000kcal gereksinim uygundur. Bu da günde ortalama 1,1-1,3mg riboflavin alınması demektir.
Büyüme, gebelik, emziklilik gibi durumlarda ve metabolizmanın hızlandığı diğer durumlarda gereksinim artar.
Kaynakları
Riboflavini en zengin kaynakları et, süt, yumurta gibi hayvansal protein kaynaklı besinlerdir. Aynı zamanda yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller ve maya da iyi riboflavin kaynaklarıdırlar. Ancak tahıllar riboflavinden zengin değildirler. Dolayısıyla tahıl ağırlıklı beslenen bireylerde riboflavin eksikliği görülebilir.
Pişirme yöntemlerinde uygulanan yanlışlar sonucu da riboflavin yetersizlikleri görülebilir. Pişirilen yiyeceklerin sularının dökülememesi veya besinlerin güneş ışınlarına maruz bırakılmaması riboflavinin daha fazla alınmasını sağlayacaktır.
100 g karaciğer 3 mg
100 g Kaşar Peyniri 0,5mg
100g Süt 0,2 mg
100g ET 0,2 mg
100g Kuru baklagil 0,2 mg
1 adet yumurta 0,22 mg Riboflavin içermektedir
Dikkat!
Yoğurdun yeşilimtırak suyu iyi bir riboflavin kaynağıdır. Suyu dökmeyin ve güneşte bırakmayın.
|